{ Paklah Jr.: 2011

Friday, 16 December 2011

Paklah | Good bye !

Salam..

     Disebabkan cuti yang agak lama, jadi paklah dah jadi kurang waras.. hari2 dok merapu ja. jadi blog ni pun paklah dah rasa macam nak tinggal ja.. selalu tulis sikit2 ja sebab tak ada idea lansung.

     Jadi paklah nak bekukan dulu blog ni sampai la paklah masuk belajar balik.. babai!

Thursday, 8 December 2011

Mood : Malas

Assalamualaikum w.b.t..

     Paklah dah malas nak tulis cerita la dalam blog ni.. bukan ada orang baca pun. kalau ada 'permintaan' ke ape ke baru paklah  tulis panjang2.. hmm.

     Caww~ !

Wednesday, 30 November 2011

Tension dan Seronok

Assalamualikum wbt..

   
     Seperti yang dijanji, paklah akan kongsi sikit pasal game yang paklah tengah main ni. kalau diikutkan mula2 tu memang tension la sebab banyak sangat benda baru kan.. tapi bila dah lama main baru la faham. misi  untuk watak dalam game ni ialah menyelidik, menganalisis dan mencari 5 kunci untuk membuka sebuah perpustakaan kepunyaan Altair, Grand Master Assassins.

     Sekarang ni paklah baru dapat 2 kunci, lagi 3 tengah ondaway.. cara nak cari kunci pun menarik sebab tempat persembunyian dia ada kat tempat yang orang awam pun tak perasan. haha..ok, seperti game2 sebelum ni, bila kita membuka satu kedai, secara automatik kita akan menjadi tuan tanah dan bila kita pergi beli barang kat situ mesti dapat diskaun kan. itu sebelum ni..

     Untuk game ni pulak, bila dah buka satu kedai.. secara automatik 'tahap kecurigaan askar' akan naik 20%.. bila buka 5 kedai. mesti la tahap kecurigaan tu jadi 100% kan? haa, bila dah penuh tu.. askar yang nampak kita terus kejar dan serang. macam bangang je.. adoii.

     Itu part yang tak best, yang bestnya pulak.. senjata, baju perisai, askar jahat dan BOM. semua baru2 belaka.. biasa la, dah pergi tempat baru kan.. mesti la barang baru. tapi semua menarik sangat terutamanya bom. punya la banyak bom yang ada sampai paklah tak ingat semua nama. memang banyak.. dan unik. ada yang guna untuk membunuh, ada yang guna sebagai taktik untuk bagi misi jadi mudah dan ada yang guna untuk menarik perhatian askar. memang konfius masa awal2 guna tapi sekarang dah ok..

     Cakap pasal askar pulak, semua kuat2 belaka.. tension paklah. bila berlawan mesti akan turun nyawa.. lepas tu kena makan ubat. dah la stok ubat terhad ja. ish3.. takpa2, nanti paklah akan berlatih lagi. kalau depa kuat, takkan paklah tak boleh kuat kot.. betul tak? haha.. lagi satu, misi2 dia semua susah..memang saja nak bagi orang yang main tension. :P

     Ok la, ni la sinopsis paklah buat masa ni. ada tambahan paklah akan tulis lagi.. sekian sahaja, babai.. salam.

Pak Ndak Sakit


Sudah lama pak ndak paklah sakit.. ada yang kata sebab sakit tua ( umur pak ndak baru 50 lebih, dah tua ke tu? ), ada yang kata kena jangkitan kuman dan macam2 lagi la.. kalau tak silap paklah pak ndak mula sakit awal bulan 11 tahun 2011 ni kot. tak ingat sangat la.. tapi yang paklah tahu, kulit badan pak ndak jadi kekuning-kuningan..

Mula2 pak ndak tak mahu pergi hospital, tapi disebabkan keadaan fizikal pak ndak makin teruk jadi mak ndak terpaksa jugak hantar ke Hospital Bukit Mertajam.. lama2 di hospital tu keadaan pak ndak tak ada perubahan pun, jadi pak ndak dipindahkan ke Hospital Seberang Jaya pulak. kasihan pak ndak..

Paklah teringin nak pergi ziarah dan sembang2 dengan pak ndak tapi disebabkan paklah ada masalah dengan MAK NDAK, jadi paklah cipta macam2 alasan bila ada orang ajak pergi ziarah pak ndak. paklah tahu, mak ndak sentiasa ada dengan pak ndak.. paklah malu dengan diri sendiri. sebab masalah yang paklah buat, orang lain yang terima kesannya. kejam kan paklah ni.. aduss.

Tapi takpa, paklah tekad akan pergi minta maaf jugak nanti dengan mak ndak.. paklah dah bersedia nak terus terang dengan mak ndak. ok2, berbalik kepada cerita pak ndak.. bila berita bahawa pak ndak masuk hospital sampai ke pengetahuan pak njang yang tinggal di Kuala Lumpur, pak njang dan keluarga terus balik rumah tok ( rumah yang paklah tinggal sekarang la ). so sekarang ni pak njang ada kat rumah.. paklah dah bincang masalah paklah dengan pak njang ( masalah pasal berhenti dari UiTM ).. memang kena berleter la kan. tapi semua tu untuk kebaikan paklah jugak. lega rasanya bila dapat berkongsi pendapat dengan pak njang sebab pak njang bekas pesyarah di Universiti Malaya.. huh huh.

Itu saja paklah rasa untuk masa terdekat ni, ada cerita baru paklah tak kan segan2 untuk kongsi nanti.. cuma selalu datang singgah ke blog paklah pun ok jugak.paklah hargai, walaupun hanya seminit dua..hehe. ok la, babai. salam..



Monday, 28 November 2011

Akhirnya....

Assalamualaikum..

Akhirnya...

     Alhamdulillah, akhirnya CD game yang paklah tunggu2 selama ni dah ada di tangan paklah..sepatutnya paklah nak beli cd tu kat Summit, Bukit Mertajam tapi kedai cd tu tutup pulak. jadi dengan tabah dan tekad hati paklah pun pecut motor modenas kristar kepunyaan mak pergi Megamall, Perai. tak jauh mana pun, dalam 15 minit macam tu sampai la..mungkin kurang. hehe..

     Bila sampai kat Megamall, paklah parking motor pastu terus pergi ke kedai cd game. bila tanya memang ada.. seronok sangat2! hahaha.. asalnya paklah bajet cd tu harga RM 30 sebab baru lagi kan. tapi rupa-rupanya RM 20 sahaja. jimat RM 10.. keh3. 

     Paklah lupa, masa di Summit tu paklah ada withdraw RM 20.. lepas sudah, ada dua orang mamat Nepal minta tolong paklah withdraw untuk depa pulak.. tapi password dia masukkan sendiri la. dah siap semua depa sungguh2 cakap "Thank You" kat paklah.. haha. rasa macam lawak pulak mamat2 Nepal tu dengan sengih2 lagi. berbekalkan RM 20 extra tu paklah pun beli selipar baru yang berharga RM 14 dalam Megamall. pastu paklah beli lagi dua jenis cd game.. keluar lagi RM 20. memang boros kan paklah ni..

     Bila dah keluar dari Megamall, tak pasal2 tekak paklah minta dibasuh.. so paklah beli la air ' Kichikapo '. ada orang kata air ni adik-beradik arak tapi bagi paklah ok ja. harga runcit RM 2.20 tapi yang bestnya paklah beli kat luar Megamall tu harga dia RM 2.80.. mak aih! mahal siot! tapi dah dahaga sangat kan, paklah beli je la ( alang2 ada duit tu biar perabis terus, senang cerita.. haha ), tambahan pulak matahari dah terpacak je atas kepala. jam kat tangan pun tunjuk pukul 12 p.m.. apa lagi. paklah jadi mat rempit la masa ondaway balik sampai la ke rumah.. hahaha.

     Sekian sahaja 'report' paklah buat masa ni, semua maklumat yang paklah story kat atas tu masih fresh lagi tau tak.. sekarang paklah nak MAIN GAME SAMPAI PENING. hahaha..  kat bawah ni paklah letak gambar cd yang paklah idamkan tu. ok la, babai..



Harga asal RM 24 tapi paklah dapat diskaun 4 ringgit.. best kan? hehe..  :))



The Truth


     Baiklah, disebabkan paklah dah lama pendam rahsia ni. jadi paklah nak bagitau sekarang la. malas la nak cakap berlapik-lapik ni. sampai bila kan..rahsia ni paklah dah simpan sebelum final exam lagi ( masa di dalam UiTM ).hanya mak, tok, mak ndak, adik, abang dan sapa2 yang paklah dah bagitau ja yang tahu..

     Paklah akan cerita punca rahsia ni dan cara paklah atasinya. mula2, paklah nak cerita dulu punca2 yang tak masuk akal ( bagi yang tak boleh terima apa yang paklah nak tulis la ).. semua ni bermula dalam bulan 9 tahun ini. masa ni paklah dalam semester 3.. sepatutnya sem 3 ni sama je la macam sem 2 kan. tapi jadi sebaliknya pulak.

     Masa sem 2, paklah ulang alik pergi uitm naik motor modenas kristar kepunyaan mak. situasi masa tu elok ja sebab abang paklah pergi kerja naik van kilang.. dia keluar pukul 6 pagi dan balik pukul 7 petang. tapi bila paklah masuk sem 3, abang paklah tukar tempat kerja. bila dah tukar, tak ada lagi la van kilang yang nak ambil-hantar dia kan.. so mak la yang kena hantar. bila terpaksa, abang akan tumpang mana2 kenalan yang tinggal dekat dengan rumah kami. sampai satu ketika, abang guna jugak perkhidmatan van.

     Keadaan mula jadi kelam kabut bila abang nak guna motor untuk pergi kerja.. asalnya motor ada dua, emak naik satu dan paklah naik lagi satu untuk pergi uitm. bila abang dah naik satu, paklah tak boleh la nak naik motor. jadi tak boleh la nak pergi kuliah. bila dah banyak kali jadi macam tu, paklah dah biasa.

     Paklah mula sedar, apa masa depan yang paklah boleh dapat kalau paklah teruskan belajar kat uitm tu? fikir punyalah fikir sampai satu hari paklah dapat idea, paklah akan berhenti belajar dari uitm dan sambung belajar kat tempat lain. kenapa? sebab kos kimia yang paklah ambil dah la susah, lepas tu wajib sambung ijazah baru ada jaminan kerja. rasa macam merapu je kan idea ni tapi itu la hakikatnya..silap paklah jugak sebab sedar lambat. memang dari sekolah menengah lagi paklah tak mahir dengan subjek kimia..bila masuk universiti ambil kos kimia pulak. memang tak boleh pergi jauh la kan..

     Jadi sekarang paklah dah keluar dari uitm, paklah tak ambil pun final exam yang sepatutnya wajib untuk semua pelajar uitm..result paklah pun tak boleh tengok sebab paklah tak isi borang penilaian apa ntah. paklah dah tak ambil kisah pasal semua tu. sekarang ni paklah fokus untuk masuk ke tempat belajar baru ja. ramai orang masih fikir paklah tengah belajar kat uitm padahal paklah tengah cuti kat rumah, bila ada orang tanya tu, paklah terpaksa menipu je la.hmm..

     Memang berdosa sangat2 bila terpaksa menipu ni, tapi apakan daya.. dah terpaksa. bukan paklah rancang pun nak jadi macam ni.. tidak masa awalnya nak jujur dengan semua orang. tapi bila semua orang pakat tanya pasal uitm ja, tenggelam dah niat untuk jujur tu. astaghfirullahal azim.. kepada sesiapa sahaja yang paklah menipu tu paklah mohon maaf sangat2. kalau yang tak baca blog paklah ni pulak, paklah akan cakap terus terang dari masa ke semasa. insyaallah..

     Selepas keluar dari uitm, paklah dapat maklumat dari adik. memang menarik apa yang paklah dengar masa tu. dia bagitau boyfriend dia nak sambung belajar di Akademi Binaan Malaysia ( ABM ) bila dah graduate sebab sijil kemahiran dari ABM memang laku ( berguna sangat2 ) bila hendak minta kerja. lagipun sekarang ni siapa yang keluar dari universiti belum tentu ada pekerjaan tetap.betul tak? ( boyfriend adik masih belajar di universiti Petronas ).

     Jadi cara penyelesaian masalah ni adalah paklah akan belajar di dalam ABM Wilayah Utara yang berada di Sintok, Kedah. paklah amik kos 'Architechural Drafting' , lukis pelan rumah..sekarang paklah tengah cuti lagi, dan insyaallah paklah akan mula sambung belajar lagi kat ABM tu. akademi ni lebih kurang ja macam Institusi Kemahiran Bina Negara ( IKBN )..cuma apa yang bezanya ABM di bawah naungan dan tajaan CIDB ( Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia ) manakala IKBN di bawah naungan dan tajaan dari MARA. 







     Semoga niat paklah untuk sambung belajar termakbul dan tiada sebarang masalah.. sebelum paklah lupa, bukan semua orang tak sokong keputusan paklah ni, ada jugak yang sokong terutama sekali kawan2 mak dan Tok Tam. paklah bersyukur sebab ada jugak orang yang paham niat paklah ni.. terima kasih banyak2 tau. 

     Sekian saja rahsia dari paklah.. jika ada apa2 nak tanya jangan lupa komen. babai.. salam.     

     

Penantian Satu Penyeksaan :D

Assalamualaikum wbt..

Paklah nak buat sesuatu yang amat / agak penting esok @ sebelum hujung minggu ni. tengok dulu gambar2 merapu kat bawah ni..  :)














Haa, macam sama je kan dengan post lama paklah dulu betul tak? tapi ini la yang paklah nak buat esok atau sebelum hujung minggu ni. PAKLAH NAK BELI CD GAME NI DAN MAIN BANYAK KALI.. haha. ini keluaran yang keempat dan yang terakhir.. yang no 1 sampai no 3 paklah dah main sampai habis dah. tunggu yang last ni pulak.. 

Kalau ikutkan tarikh betul keluaran game ni pada 15 / 11 / 2011, tapi khas untuk pengguna PS3 dan Xbox sahaja. untuk sapa yang guna lappy dan dekstop, tarikh dia 29 / 11 / 2011 ( esok ). tak sabar rasanya.. hahaha. tapi kan, tak tentu lagi tau dak yang game ni akan ada di kedai pada esok hari, mungkin seminggu kemudian baru sampai. sapa la yang tau kan.. sebab tu la paklah dah tulis awai2 tadi "sebelum hujung minggu ni"..

Nanti dah main paklah bagi sinopsis sikit okeh.. sekian.

Sunday, 27 November 2011

Memori

Assalamualaikum wbt..

Disebabkan rumah paklah tak ada internet selama dua minggu, jadi paklah dok saja je la dalam rumah..kadang2 tu tengok movie yang ada dalam laptop. memang bosan sangat..

Bila tak tau nak buat apa, paklah main la game Need For Speed Most Wanted, game lama je ni. kalau tak silap keluaran tahun 2005. masa tu paklah baru tingkatan 1.. memang comel. hehehe..



Cakap pasal tingkatan 1, paklah nak story sikit.. disebabkan masa darjah 6 paklah dah biasa pakai songkok, jadi bila naik tingkatan 1 pun paklah pakai songkok juga. tambah pulak, kepala paklah botak..hahaha. dah la telinga capang.

Tapi dah besar muka paklah pun dah 'kembung', jadi dah tak ketara sangat capang tu. nampak biasa je la..erm, kembali ke tajuk asal. bila dah ada internet ni, mungkin paklah akan selalu update kot blog ni. tak pasti lagi la sebab takut2 nanti internet putus balik ka. sapa yang tau kan..hmm.

Paklah tengah tunggu untuk sambung belajar bulan 1 nanti.so bila banyak masa ni paklah akan mengadap laptop je la. insyaallah.. k la babai.

- Abdullah Sharafi -

Sunday, 6 November 2011

Selamat Hari Raya Sembelih Lembu

Assalamualaikum..

Untuk hari raya haji kali ni, 6 / 11 / 11, paklah sambut kat rumah ja.. kalau paklah nak raya kat luar pun, tak ada hala tuju lansung. maksudnya tak ada tempat lain la untuk paklah pergi beraya selain dari rumah.. berbeza dengan masa paklah kecil2 dulu, tiap2 kali hari raya mesti pergi banyak tempat. lagi satu, emak paklah dah masak macam2 yang sedap ( ada 3 menu saja )


  1. Laksa Penang, emak masak dengan gandingan adik paklah.. memang sedap, wohhh~
  2. Nasi Impit berserta kuah kacang dan kuah sambal udang.. haa, yang ni lagi sedap, tambah2 yang kuah kacang tu.. mak yang buat sendiri. memang berselera gila.. :))
  3. Kek 90% coklat, ya Allah.. yang ni pun sedap. COKLAT tu.. ish3. dah la besar, sedap pulak tu.. sekarang ni dah tinggal 2/9 je lagi.. aduhh, memang sedap la. semua orang yang try kek tu mesti nak lagi. sampai la tinggal sikit je..hehe. ( opss lupa, kek ni mak tak masak tapi dapat dari pelanggan dia )

Itu la menu utama kat rumah paklah, laksa dan nasi impit ada banyak lagi.. kek saja tinggal sedikit. tapi dalam banyak2 kat atas tu, paklah nak komen sikit pasal sambal udang. pada awalnya sambal ni dimasak untuk makan dengan nasi impit, tapi lepas paklah try sendiri.. memang tak sesuai la. bukan apa, sambal tu tak melekat lansung dengan nasi impit.. macam mana la nak rasa sambal kalau macam tu kan? ish3..jadi, untuk dapat rasa yang betul2 punya, paklah makan la guna nasi putih. hehe.. memang sedap, adik paklah yang masak.

Akhir sekali paklah ingat nak cerita pasal sedara yang datang tidur kat rumah paklah, paklah panggil dia Pak Njang.. banyak yang paklah nak cerita pasal ayah sedara paklah ni tapi cukup la dulu. emak paklah kata :-
" Buat baik pada yang jahat pun dapat pahala, tak payah la berlakon baik tapi buat betul2 baik.. "
kalau sapa yang paham tu bagus la.. sapa yang tak paham tanya paklah ok? 

Sebelum lupa, dalam peti ais rumah paklah penuh dengan daging lembu sebab tok buat qurban dengan pak njang + pak tam. jenuh la nak makan daging lepas ni..hehe. ok la,sekian dulu cerita pasal Hari Raya Aidiladha paklah kali ni.. walaupun dah banyak kali sambut tapi ini post yang pertama dari paklah pasal Hari Raya Sembelih Lembu ni. hehe.. salam.

* sekarang ni paklah tak suka letak gambar la sebab kamera tak cantik pun, sape yang ada dslr tu untung la kan.. :(

 

Thursday, 3 November 2011

Bila Tak Ada Internet


First of all, paklah nak minta maaf sebab lama tak update blog ni. masalahnya adapter yang paklah beli kat kedai ANSONAT rosak mungkin sebab terkejut lepas kena kilat yang kuat dua minggu lepas. jadi paklah bekukan la sekejap blog ni sementara nak beli adapter baru dan bayar bil internet yang paklah dah tunggak. 

Alhamdulillah, sekarang ni internet dah ada balik dan paklah nak tulis banyak2 biar semua blogger tak larat nak baca. hahaha.. dalam entri kali ni, paklah nak bagitau apa yang paklah dah buat dalam masa dua minggu tanpa internet kat rumah ni. 

1) Paklah pergi ke cc yang terdekat dengan kawasan rumah paklah, dekat penanti je ( naik moto dalam 3 – 5 minit macam tu la ) 

2) Buat mission baru, tengok semua movie yang ada dalam hard disk paklah.. haha.

3) Pergi jumpa kawan lama, Amin, kat Kepala Batas. Sebab nak repair netbook lama tu tapi kos dia dua ratus lebih, so paklah tangguh je la. Nanti ada duit paklah pergi hantar lain..

4)  Kadang2 tu paklah pergi lepak rumah jiran untuk main game. Jiran paklah guna pc so bila main game jadi lagi ‘smooth’, memang puas hati la. Hehe..

5) Paklah ‘on diet’ kot.. (=_=) hahaha..jaga makan, sehari makan nasi sekali je. Best la pulak.. :D

6) Bila mak paklah suruh escort dia pergi mana2 ke, paklah follow jer ( tak selalu tau ) sebab nak cari duit poket kan.. hehe. Kadang2 tu ada jugak paklah tolong mak jual produk kesihatan yang mak selalu jual, jus monavie. Jus no 1 di dunia.. heheh.

Ok la, itu je la yang paklah buat sepanjang dua minggu ni.. actually minggu pertama paklah dah tembam je tapi sekarang ok balik.hehe.. mungkin sebab point no 5 atas tu kot. hahaha.. hah, paklah ada dengar berita terkini, The Summit kat Bukit Mertajam tu nak tukar jadi Parkson. 

Betul ke? Parkson tu macam mana ek? Sapa tahu tolong la gitau paklah ek.. ok la bye, tata..

* tulisan semua jadi berterabur sebab paklah copy paste dari microsoft word.. :(







Monday, 17 October 2011

Kekasih Hati | Episod III (akan bersambung...)


Paklah sebenarnya rancang nak sambung cerita Kekasih Hati yang paklah dah buat sebelum ni, dah ada dua episod ( Episod I dan Episod II ).. semua sekali ada 4 episod. tapi masalahnya mood paklah nak story episod III belum datang lagi. inikan pulak episod IV.. 

Alasan utama paklah sebab tak ada mood adalah disebabkan watak heroin yang paklah dah mention dalam Episod II.. bila paklah ingat balik pasal minah tu mesti paklah sakit hati. jadi paklah minta maaf kepada sapa2 yang tertunggu2 episod III ni.. paklah akan post dalam masa terdekat. tapi sebelum tu paklah akan post pasal benda lain jugak.tak nak la biar blog kosong je kan..

Paklah doakan semoga mood paklah kembali normal dan  boleh story pasal minah tu.. siapa yang baik hati doa la untuk paklah jugak sebab episod III ni lagi menarik dan ramai watak baru. mesti korang suka.. ( :D )

Sekian sahaja dari paklah.. sapa yang marah2 tu paklah minta maaf ok. sekian... ( =_= )

Saturday, 15 October 2011

Hot Ticket


Hai semua, korang tahu tak apa itu 'Hot Ticket' ? bagi pengguna hotlink, mesti korang tahu pasal hot ticket ni.. tapi paklah yakin, selain dari pengguna hotlink, pengguna talian lain pun mesti tahu jugak sebab ia benda umum. baiklah, pagi ni paklah nak story sikit pasal hot ticket yang paklah guna hampir 3 bulan (baru je lagi kan).

Masa kita semua berpuasa dalam bulan 8 yang lepas, paklah baru mula melanggan hot ticket ni sebab bagi paklah, ia menjimatkan wang dan lebih efisyien. mana tak nya, kalau dah habis kita guna mesej, panggilan masih ada. kalau sebelum ni, habis kredit, habis la mesej dan panggilan.

Bila paklah ada duit sikit paklah beli la hot ticket yang 10 ringgit punya..bila pokai paklah beli yang 5 ringgit saja.tapi masa bulan puasa hot ticket yang dijual dalam versi raya. tak berapa best sangat..tapi bila dah habis raya, hot ticket tukar jadi versi bola pulak.

Untuk versi bola ni, paklah memang suka sangat sebab dia ada hadiah percuma! paklah tak berapa minat bola sangat tapi paklah lebih minat hadiah percuma tu.hehe.. setiap kali paklah beli hot ticket, jurujual akan suruh paklah gores segera bahagian hadiah percuma tu. setakat ni dah 3 kali paklah beli hot ticket versi bola dan 3 hadiah yang paklah dapat :
1) Plastik serba guna
2) Hot Ticket Bonus (tak best sebab ada 15 mesej sahaja)
3) Beg kasut

Antara semua hadiah yang paklah dapat, paklah lebih suka dengan beg kasut sebab memang idaman paklah dari dulu lagi nak beli beg kasut tapi tak mampu. isk3.. tapi sekarang dah ada. terima kasih Hotlink! hehe.. untuk bagi lagi jelas pasal hot ticket dengan hadiah2 ni, paklah letakkan gambar di bawah..

 - HOT TICKET -


Masa bulan puasa, paklah bukan ada duit sangat.. so boleh beli 5 ringgit je la.

Lepas raya, paklah dah pandai cari duit bonus dengan tolong mak.. boleh la beli yang 10 ringgit punya. hehe..

- HADIAH PERCUMA -

Beg Plastik serbaguna (sebelum)

Plastik Serbaguna (selepas)

Beg Kasut.. feveret paklah! cantik tak? hehe..



* Gambar hot ticket bonus tak ada sebab paklah dah buang..
* Sori la sebab gambar agak kabur, almaklum la handset murah. hehe..
* Sebelum terlupa, paklah nak rekemen korang baca entri terbaru dekat blog budak2 nakal kat bawah ni :


- Jangan lupa komen lepas baca -

sekian~






Friday, 14 October 2011

Paklah Dah Pandai.. hehe.

Assalamualaikum..

Hari ni paklah nak post sambil promote blog2 yang paklah suka giler, tapi sebelum tu paklah nak bagitau sikit, semalam paklah tinggal blog sampai sehari sebab sibuk tolong mak siapkan presentation dia (sampai malam kot), masa paklah tinggalkan blog ni, macam2 yang jadi..(macam saspen je kan..hehe). Salah satunya :

1) Paklah terharu sangat2 sebab kak syaz@rozelt tag link blog paklah dalam blog dia, katanya entri paklah menarik dan nama kedua paklah (Sharafi) sama dengan nama adik dia. Untuk membalas jasa budi baik Kak Syaz ni, paklah pun nak tag dia jugak la dalam post paklah ni.hehe.. kepada blogger semua, paklah cadangkan korang pergi singgah dan follow blog kak syaz ni sebab dia memang baik sangat2 ! :D 


* Thanks kak syaz ! paklah sayang sangat2 dekat kak syaz ! hehehe..

2) Paklah dapat sifu baru la, tak sangka ada orang sudi nak ajar paklah ni kan.. hehe.kredit to pakjoe! memang paklah tengah cari sifu baru pun sebab paklah baru je berjinak dengan dunia blogger ni. header pakjoe pun macam serabut sikit tapi memang style! hahaha..

* Lepas ni paklah akan selalu pergi sembang dengan pakjoe.. wallah!

3) Paklah ada baca entri terbaru dari kawan baik paklah iaitu Sarah, paklah suka sangat baca entri tu ( ini cerita makcik ) sebab dia membawa maksud yang mendalam walaupun ayat2 dia agak serabut. hehehe.. btw, paklah nak tell the truth yang header blog paklah sekarang ni sarah yang buatkan. cantik tak? hehe.. sarah memang terer! dah banyak kali dia tukar header ( bawah ni yang latest )sebab dia terer guna software Adobe Photoshop, teringin la nak jadi terer macam dia.. insyaallah nanti paklah akan pergi berguru dengan dia. :D

* Paklah masih ingat janji paklah kat sarah.. pizza! hehe.. (sabar ye sarah, hari ni aku belanja ang..hehe)

4) Last skali, paklah nak ucapkan selamat hari lahir kepada kawan paklah yang baik hati, comel dan terbaik antara yang terbaik. hehe.. paklah paggil dia ana.hari ni besday dia.. paklah harap blogger pun ucapkan happy birthday kat dia jugak ok sebab paklah nak tengok dia happy. hehehe.. thanks semua! bawah ni paklah letak header dia yang lawa tuh. :D

* Happy Birthday ana, semoga panjang umur dan diMAHALkan rezeki.. hehehe.

Sekian saja entri paklah kali ni, paklah harap blogger semua suka dan jangan lupa untuk komen okeh? babai~




Wednesday, 12 October 2011

Kisah Ummi | Makan Cara U-turn ?

Salam 1 Blogger.. :D

Malam ni aku nak imbas kembali pasal apa yang terjadi kat mak (ummi ) aku minggu lepas. ni pun atas permintaan beliau jugak.. kalau ikutkan sebelum ni iya2 ja suruh aku shut down blog aku ni tapi sekarang iya2 suruh post pulak. ish3..

Ok macam ni, minggu lepas hari Rabu ( 5/10/11 ) aku keluar dating dengan mak aku pergi bandar B/Mertajam, ondaway nak keluar dari kampung mak aku suruh singgah sekejap dekat rumah kawan dia, sebab nak pass barang urgent katanya.

Elok dah sampai, mak aku bagi salam.. 3 kali berturut-turut, takde respon lansung. mak aku automatik bebal, pastu dia terus pusing badan nak datang kat motor yang aku tengah drebarkan. elok je pusing kaki dia tersadung dekat penghujung simen yang berlubang.. apa lagi, jatuh la dia.. tapi masa ondaway jatuh tu, secara automatik ja tangan KANAN mak aku ke depan. konon nak support badan dia la tapi jadi sebaliknya, aku boleh dengar ada bunyi "prakk.." keluar dari lengan kanan dia. mungkin sebab tangan kanan mak aku tak support badan dia kot, so effek lengan dia, "patah ka? macam mana nak mengurut nanti?"..(opss, untuk pengetahun semua, mak aku adalah seorang tukang urut professional..hehehe.)

Mak aku terus duduk kesakitan, muka dia kerut2 tahan pedih. tiba2 keluar seorang jiran..nampak gaya macam nak jemur baju sebab ada bakul baju kat tangan dia, tanpa buang masa aku ambil barang urgent dari tangan kiri mak aku pastu terus pergi kat jiran tu suruh dia pass barang tu dekat kawan mak aku. dia kata ok saja.. aku kemudian pergi kat mak aku, tarik tangan kiri dia suruh bangun balik. pastu naik moto then kami teruskan perjalanan ke B/Mertajam..

Actually aku keluar dengan mak aku sebab nak postkan bungkusan yang aku dah janji nak hantar sebelum ni, aku dah ceritakan pasal bungkusan kat sini minggu lepas. sementara aku pergi post bungkusan tu, mak aku pulak pergi beli barang dapur. sakit2 tangan pun dia gagah jugak nak pergi beli, aku bantah tapi dia nak jugak. kata dia kalau tunggu aku post lambat pulak.. betul jugak kan.hmm.. lepas beli semua kami terus balik rumah.

*Keesokan harinya..

Lengan mak aku membengkak, tak boleh nak bengkok lansung.. memang teruk sangat. Hari ni mak aku ajak pergi hospital B/Mertajam.. mak aku kata, ada kemungkinan tulang lengan dia patah.. biar betul? lepas siap2 semua terus aku bawak mak aku pergi hospital.. tak jauh mana pun, dalam 15 minit saja. lepas sampai mak aku terus pergi ke tempat 'UNIT KECEMASAN', yela kan, lengan dah sakit sangat.. takkan nak pergi dekat 'UNIT PESAKIT AWAM / LUAR' kot. hehe..dah isi borang pastu tunggu2 kejap then doktor panggil mak aku masuk ke bilik dia, aku yang tanak boring ni pun ikut la mak aku sekali masuk bilik doktor tu.

*Opss..aku mengantuk sangat time menulis ni..esok aku sambung balik. :)

.................................. The Gorgeous Boy is sleeping.. tehehehe (zzz..) ...........................................

*Pukul 6 pagi,good morning semua, i'm back..haha. lepas solat subuh, aku sambung balik story. teruskan membaca..

Doktor check2 semua pastu doktor suruh mak aku pergi buat x-ray.. nak tengok betul ka patah tulang lengan mak aku tu. lepas dah habis x-ray, ternyata tulang lengan mak aku masih ok. tak ada masalah lansung.. cuma otot dia saja mengembang, macam mana orang lain kata eh? otot 'jem' ? hmm.. lebih kurang macam tu la.
Sebelum balik doktor suruh nurse balut lengan mak aku, dia kata nak bagi  kejap dan elok balik otot tu. hmm.. doktor pesan suruh mak aku ambil ubat dekat farmasi. 

Lepas ambil ubat dan balik, macam2 aku kena buat untuk ganti mak aku. jadi drebar dia la, beli lauk (masa mak aku sakit je), basuh baju, kemas rumah, basuh pinggan mangkuk dan lain2 lagi. yang mak aku pulak, tiap2 hari kena balut lengan dia.. dua hari jugak mak aku tak keluar rumah gara2 lengan sakit tu. kalau tak, tiap2 hari keluar sebab banyak kerja kan. mungkin Allah nak suruh mak aku rehat sekejap kot, mak aku terlalu fokus sangat kat kerja sampai tak fikir lansung pasal berehat.

Disebabkan tangan mak aku berbalut, so mak aku makan guna tangan kiri dan bersudu.. selang 4 hari dari tarikh jatuh (hari Ahad), mak aku dah boleh buka balutan di tangan dia. makan pun guna tangan kanan, tapi memang lawak cara mak aku makan ni. sebab ada lagi sisa baki sakit otot lengan tu, mak aku kena makan dengan gaya 'U-turn'.. maksudnya, nasi yang ada dalam tangan mak aku kena pergi ke hadapan dulu, kena bagi lengan lurus, lepas tu patah balik dengan perlahan-lahan sambil bengkok kan lengan dia. baru boleh masukkan nasi dalam mulut. dengar macam lawak kan? tapi susah kot nak buat macam tu.. ambil masa dalam 10 saat untuk sekali 'U-turn'.. ish3. kesian mak aku.. (=_=)

Mak aku makin tension sebab kena makan cara 'U-turn' , dah la lambat nak habis.. jadi mak aku dapat satu idea, biar tangan kanan dekat dengan pinggan tapi kepala mak aku pergi ke tangan, cara ni senang la sikit sebab boleh kurangkan masa dalam 5 saat untuk sekali suap. hahaha.. cerdik jugak mak aku ni kan. ( :D ) mak aku nak semua orang tahu dan ambil pengajaran serta idea yang mak aku ni guna.. khas untuk sapa yang sakit jer.hehe. cuba korang bayangkan macam mana mak aku buat? aku tengok sendiri pun lawak, mak aku gelak2, aku pun gelak punya la kuat sampai jiran rumah sebelah pun boleh dengar ( ngeh3.. ). tapi sekarang alhamdulillah, lengan mak aku dah baik. dah boleh naik motor dah pon. Syukran~

**Minta maaf kalau jalan cerita agak serabut, aku menulis ni pun waktu aku mengantuk sangat. sorip ! (*_*)

My Ummi  :D

* Ok dah habis, sekarang aku nak kuar pergi beli nasi lemak 2.0 . hahaha..sekian dari paklah! :D



Tuesday, 11 October 2011

Kekasih Hati | Episod II

Assamualaikum blogger..

Lepas sehari skip post, hari ni baru aku nak story pulak.. tujuan aku skip sebab nak upgrade blog aku yang sedia ada ni. nak bagi attractive sikit.. kalau tak sebelum ni orang pandang pun tak selera. hahaha.. tambahan pulak, sekarang ni aku selsema, hidung asyik berair ja, sakit kepala lagi.. idea nak menulis pun kurang. tapi hampa semua jangan risau sebab aku akan sambung jugak story aku dari entri sebelum ni Kekasih Hati | Episod I . Sila teruskan membaca..

Malam berpisah dengan awek pertama, aku tekad untuk teruskan lagi status 'kekasih' aku. apa yang aku buat? aku ajak seorang junior yang aku percaya, pastu pergi ke tempat pelajar perempuan belajar di dewan makan (masa ni tengah PREP malam ), aku suruh junior aku paggil kawan si 'N', bila kawan si 'N' dah datang, aku bagitau kat dia yang aku nak melamar si 'N' jadi awek aku. aku suruh dia sampaikan permintaan aku ni kat si 'N'. aku bagi tempoh seminggu kat si 'N' untuk buat keputusan tapi, tapi malam tu jugak si 'N' terima ! hehehe.. macam tak percaya kan. :D

Selepas malam tu, bermula la episod kedua dalam buku sejarah aku.. aku bercinta pula dengan junior aku sendiri, tingkatan 2 pulak tu. alasan utama aku kapel dengan si 'N' sebab nak kurangkan dosa2 pelajar perempuan yang memfitnah aku dengan si 'N'. cuma hampa bayangkan, aku baru ja kenal dengan si 'N' tiga minggu tapi aku difitnah dah kapel dengan dia sebulan. ada ka patut??? tension aku bila kena fitnah macam tu, ex aku pun sokong kawan2 dia. elok la kan, ang pun sama la mangkuk macam depa jugak.hmm..alasan kedua aku simple ja, aku berkenan kat si 'N' sebab dia budak kampung macam aku jugak. lagipun jarak rumah kami tidak jauh mana pun.. kalau guna jalan kampung sekejap saja dah sampai.

Bila hujung minggu, aku banyak habiskan masa dengan si 'N'.. kami pergi belajar di perpustakaan awam dekat dengan rumah dia. tapi tak belajar benda yang sama la sebab berbeza umur kan.. bila waktu di sekolah, kami jarang berborak, cuma berbalas-balas surat sahaja. aku terlalu hanyut dengan dunia cinta sampai aku leka dengan tugas aku sebagai ketua pengawas selalu ketua murid. ramai cikgu yang menegur perubahan aku tapi apa boleh buat, aku ni lemah nak berubah. ish3.. sabar je la paklah oii.

Disebabkan ex aku belajar sekelas dengan aku, kami jadi 'musuh' jarak dekat.. bertegur sapa? jangan harap la, bercakap pun tidak.. tapi itu la hakikatnya. aku bukan nak perli sesiapa tapi aku cuma nak beritahu sesuatu fakta.. sebab mungkin nanti dah tua aku akan lupa pasal kisah cinta ni. lebih baik aku terus terang.. baiklah, hubungan aku dengan si 'N' beku sementara pada hujung Oktober 2009 sebab aku nak fokus pada SPM. kami masih bermesej tetapi tersangatlah jarang.. sampai la lepas dah habis spm, si 'N' terus mendiamkan diri dia. aku tekad untuk tinggalkan dia tanpa sepatah kata pun. aku harap dia akan jumpa lelaki yag lebih baik daripada aku.. hubungan kami bertahan sampai 9 bulan.. aku fikir dia perlu cuba benda baru, kalau terus jadi awek aku dia tak kan pergi jauh.. ( itu la yang aku fikir lepas spm ). minta maaf 'N'.. ternyata kita tak ada jodoh.

Lepas berpisah dengan si 'N' secara tak rasmi, aku single sampai la aku masuk bekerja di dalam The Store B/Mertajam.. aku mula kerja awal bulan 3 tahun 2010, lepas sebulan kerja, masuk ramai lagi pekerja baru.. salah seorang daripada pekerja tu adalah seorang awek. dah la cantik, tinggi, mantap, seksi pulak tu.. siapa minah ni? sebenarnya dia adalah watak penting untuk episod III aku nanti . jeng,jeng,jeng.. mesti hampa tak sabar kan nak tahu siapa awek ni.. hehe. harap bersabar dan nantikan sambungan story Kekasih Hati aku. Insyaallah aku akan post episod III dalam masa terdekat.. semestinya episod III ni lebih menarik dan lebih unik. hahaha..

- Jangan lupa untuk komen tau.. nak kutuk paklah pun boleh. HAHA.. -

* si 'N' di dalam entri ini ialah Nadzirah bt Abd Shukor, segala butir2 pasal dia aku tak boleh terang lebih2. lagipun kami dah tak ada apa2 hubungan.. TETAPI, kalau ada sesiapa yang nak tahu rupa dia macam mana, aku boleh tunjukkan.. tapi dengan syarat tau. ( syarat adalah rahsia, sesiapa yang master stalker tu bersedia je la.. hehehe )  sekian~

Sunday, 9 October 2011

Kekasih Hati | Episod I

Assalamualaikum..

Hari ni hari ahad, 9 Oktober 2011.. aku nak story something. ni pasal kisah cinta aku kat sekolah menengah dulu sampai la sekarang. tujuan aku tulis story ni sebab nak memudahkan aku gak kalau ada sapa2 yang tanya pasal kisah cinta aku, aku suruh baca entri ni je la. hehe..

Sebelum aku mulakan dengan cinta pertama aku, aku nak bagitau sikit, sebelum cinta pertama ni ada lagi perempuan lain yang kapel dengan aku tapi sekejap saja sebab dia duduk Selangor. jauh tu.. jadi kami berhubung guna mesej je la.. tak serius pun pastu lama2 putus dan hilang macam tu ja. hmm.. biar je la. 

Bila dah masuk tingkatan 4 (tahun 2008) di Sekolah Menengah Kebangsaan Mengkuang, aku aktif pergi 'camping', kebanyakan surat yang datang kat sekolah aku suruh hantar pelajar sebagai wakil majoriti dapat kat aku (aku la yang jadi wakil pelajar tu.. hehe). dalam banyak2 kem yang aku pergi, kem dekat langkawi (kem ni nama dia Pertandingan Roket Air Peringkat Kebangsaan), kem dekat langkawi ni la yang mengubah status bujang aku. pada malam pertama kat kem tu, aku mesej dengan 'dia'.. 'dia' ni budak kelas aku merangkap kawan baik aku pada masa tu. tengah dok kusyuk mesej, tiba2 dia bagitau yang dia suka aku.. aku agak terkejut masa tu, dia tanya terima dia tak jadi awek aku.. pastu aku fikir balik, aku kata kat dia.. tunggu aku balik dari kem dulu baru aku bagi jawapan. dia setuju dalam nada yang sedih (aku rasa la).. hurm.

Lepas habis ja kem tu, aku terus mesej dia.. aku kata aku setuju. bukan main seronok lagi minah tu. haha.. lepas dah terima ni, kami jadi semakin renggang.. mana tak nya, budak kelas asyik dok 'paku' ja.. malas la aku. aku sembang dengan dia pun kalau penting ja.. hubungan kami ni bertahan sampai 8 bulan. macam2 yang jadi dalam masa 8 bulan tu.. pergi lawatan ke KL la, raya la, jamuan raya kat sekolah la, dan lain2 lagi. minta maaf la aku tak ingat semua sebab dah 3 tahun benda ni jadi.. kalau aku ingat nanti aku akan update entri ni insyaallah. bila masuk tahun 2009, masa ni aku tingkatan 5.. kalau tak silap dalam bulan 3 kot, masa tu cuti penggal pertama.. aku berkenalan dengan sorang minah ni, dia junior aku sebab masa tu dia baru tingkatan 2 ja. kami kenal sebab adik angkat aku la.. aku nak anggap junior ni sebagai 'N' boleh tak? sebab, 'N' ni ada kaitan dengan episod II nanti.. hehe. menarik kan cerita aku.. keh3.

Baiklah, disebabkan aku rapat sangat dengan 'N' ni, awek aku marah la.. perkara ni jadi lagi teruk bila handset 'N' kena rampas, ye la kan.. kami semua duduk asrama mana boleh bawak handset. alasan 'N' bawak handset sebab nak mesej dengan aku.. wow, macam best je kan. tapi apa boleh buat, kena rampas la pulak. bila pengawas asrama baca mesej dalam handset tu, habis bocor semua rahsia.. nak dipendekkan cerita, aku agak intim la dengan 'N' sebab awek aku macam 'jauh' ja dari aku. so aku bagitau la macam2 yang jadi kat aku dekat 'N'.. dah kena rampas, pengawas asrama terus bagitau kat awek aku.. apa lagi, malam tu jugak dia minta putus. aku dengan hati sayu + sedih terpaksa la terima. pedih hati aku.. isk3.. tapi, malam tu jugak aku tekad nak sambung status 'kekasih' aku.. macam mana aku buat? haa, tunggu episod II ek.. jeng,jeng,jeng..  :D


* 'dia' dalam entri ni ialah Nur Liyana bt Yaakob, aku tadak gambar dia.. kalau pembaca nak kenal, boleh inbox dekat facebook aku.. nanti aku tunjukkan yang mana satu.

Tuesday, 4 October 2011

Abang Minta Maaf Adik

Assalamualaikum.. hari ni aku dah buat silap besar la. aku dah janji nak pos bungkusan adik aku kepada kawan dia yang duduk dekat Sarawak. tapi aku 'oversleep' pulak.. lepas sembahyang Subuh, aku tak tidur sampai la pukul 11 pagi.. tapi lepas pukul 11 pagi aku rasa mengantuk sangat so aku tidur la.. aku dah niat nak bangun balik dalam lingkungan pukul 1 ptg, TAPI, aku terlajak tidur la.. pukul 3.30 ptg baru aku bangun. memang elok sangat la kan. mak aku pun dah keluar masa tu, so tadak kenderaan la untuk aku naik nak pi pejabat pos. aku tak tahu nak jawab apa dengan adik aku.. dah la aku janji nak hantar dari semalam lagi (Isnin), tapi hari ni (Selasa) pun aku tak hantar jugak, aku yakin dia akan kecewa, 100% sure! . sesungguhnya apa yang terjadi hari ni semuanya adalah ketentuan dari Allah, aku kena terima seadanya. aku yakin dengan ayat al-Quran yang berbunyi :

"wama karu wama karallah, wallah huqairul ma kirin"
Maksudnya : kita merancang, Allah pun merancang, tetapi sesungguhnya perancangan Allah adalah yang terbaik.. 

     Dengan ayat kat atas ni, aku yakin dengan setiap benda yang jadi kat sekitar aku. lepas balik dari sekolah, adik aku tanya dah pos ke belum, aku jawab belum lagi, apa lagi, masam la muka dia, sedih aku tengok dia buat muka macam tu, sampai sekarang dia tak cakap dengan aku, merajuk kot, hurm.. insyaallah aku akan pos bungkusan tu esok ( Rabu ).. aku dah berniat macam tu. semoga Allah memberkati niat dan usaha aku.. amin. ni kata-kata aku kepada adik aku, aku tahu dia merajuk lagi.. ABANG MINTA MAAF ADIK~ ..... sekian.


* atas ni la bungkusan yang aku lambat hantar tu, Insyaallah aku akan pos esok. amin..

Sunday, 2 October 2011

Bila Dah Berpunya

Assalamualaikum..  hari ni mood aku kurang baik sikit, sebab sorang budak perempuan ni la. kalau diikutkan dulu masa aku single apa saja yang aku nak buat mesti boleh, sapa pun tak halang. nak kawan dengan perempuan mana pun boleh, tapi sekarang tak lagi.. aku asyik kena sekat la. sedih aku, nak berkenalan je pun.. bukan lebih, yang lebih tu belakang kira la. tapi masalahnya dia kongkong aku.. ah, sakit jiwa la. aku ni dah la innocent, ala-ala budak skema la jugak.. nak buat apa pun kena dengar cakap orang lain dulu. macam takde hala tuju sendiri je kan, tapi apakan daya.. memang aku macam tu pun.

     Sekarang ni aku dah mula rancak cari kawan baru, sebab aku bukan jenis suka sembang sangat pun. so bila ada kekangan dari si dia, aku jadi lemah..tension aku. rasa macam nak letak jer gambar dia dalam post ni, biar sapa yang baca ni boleh komen puas-puas.. aku nak kebebasan aku gak. lagipun aku bukan suami dia lagi, lagi 5 tahun pun belum tentu lagi kan.. hurm.. kalau dia baca ni memang kena la aku, tapi hakikatnya aku lagi besar dari dia kot. beza umur 3 tahun.. agak ketara kan? tapi itu la, aku ni skema sangat.. ikut je semua arahan dia. ni tak boleh, tu tak boleh, macam2 tak boleh.. pening aku.

     Nak dijadikan cerita, semalam aku dapat sorang adik angkat baru.. orang Johor tapi menetap di Singapura. tahun ni dia SPM..aku musykil, macam mana la dia boleh jumpak aku ek? haha, takpe la.. kita lupakan dulu pasal tu. kalau tengok muka dia sekali imbas macam ambil gambar dari google image ja, tapi bila imbas kali kedua aku yang silap.. muka dia ada seiras artis la. 100% comel kot! (teruja gila aku..hahaha) ,tapi dia hide semua pic dia sebab boyfriend dia suruh.. aku dah bagitau kat awek aku pasal adik angkat ni, ape lagi.. panas la minah tu. aku diam je la.. dalam hati aku, " biar la aku nak buat apa pun kan, asalkan aku bahagia, hang pun bahagia, sebab aku tadak sikit pun niat nak curang..hmm." .. apa pendapat pembaca? cara aku betul ke or cara awek aku yang betul? aku pun dah pening ni.. SEKIAN.

Saturday, 1 October 2011

Apa Beza Nasi Lemak Yang Sedap dan Yang Kurang Sedap?

Assalamualaikum.. 

Hari ni aku nak buat perbandingan sikit pasal nasi lemak yang sedap dan yang kurang / tak sedap .. aku pun tak tahu la idea ni datang dari mana tapi tak kesah la kan. alang2 dah tulis baik aku habiskan terus. betul tak? haha.. ok, kat bawah ni aku senaraikan beberapa perbezaan yang ketara dan jelas kita semua boleh tengok antara dua jenis tahap kesedapan nasi lemak ni.

  1. Nasi lemak yang sedap ada SAMBAL YANG BANYAK, yang kurang sedap pulak SAMBAL SIKIT GILER. memang dah terbukti kan.. penjual nasi lemak, bila tahu sambal dia sedap mesti la dia bagi lebih kan, yang tahu sambal dia tak sedap sebab tu la dia bagi sikit. hahaha.. selalunya penjual yang bagi sambal sikit tu dia fikir nak untung ja, bukan fikir perut pembeli pun. dunia2..
  2. Nasi lemak yang sedap ada NASI YANG BANYAK, yang kurang sedap tu ada NASI SIKIT ja. hampa semua perasan dak? kalau tak perasan tu memang teruk sangat la. haa, ada lagi.. nasi lemak yang sedap nasi dia lembut dan wangi tapi yang tak sedap tu nasi dia keras dan kering. ni nak bagi orang makan ke nak bagi orang tercekik? ish3...
  3. Nasi lemak yang sedap bila makan SEBUNGKUS PUN DAH KENYANG. yang tak sedap tu makan DUA BUNGKUS PUN BELUM TENTU KENYANG. nak tahu kenapa? sebabnya ada dalam no 1. dan no 2. kat atas tu.. nasi lemak yang sedap ada sambal yang sedap, nasi yang banyak tapi yang tak sedap tu nasi dah la sikit, sambal lak cam hampeh.. orang yang buat tu mesti fikir duit yang masuk ja. teruk kan? apa la punya bisnes.. macam mana la nak maju kalau tak dapat sokongan dari pembeli.. fikir2kan la yer.
  4. Bila kita baca balik perbezaan kat atas tu, kalau yang sedap tu semua bagus2 je kan? tapi sebenarnya nasi lemak yang sedap pun ada kekurangan gak.. apa pulak kekurangan dia nih? haa, kalau hampa nak tahu, kekurangan nasi lemak yang sedap dia TAK BOLEH TAHAN LAMA..kalau biar sampai petang dah mula berbau, nasi mula melekit. semua ni jadi disebabkan nasi yang fresh dan kuah yang banyak..cuba kita masak nasi putih. pastu kita masukkan air lebih dari sukatan, apa yang jadi kalau kita biar sampai keesokan hari? nasi tu basi kan? ha, benda yang sama pun jadi jugak dekat nasi lemak yang sedap.. sebab tu la, bila aku beli nasi lemak aku terus makan..(mesti la yang aku beli ni sedap punya..hehe) . opss,rasa macam lupa something ja, err kalau yang tak sedap pulak macam mana ek? mesti la TAHAN LAMA kan. 100% sure kot, beli pagi hari Isnin boleh tahan sampai pagi hari Selasa, memang dah buat eksperiment pun. dasyat kan? semua ni jadi sebab sambal yang sikit dan nasi yang kering la..kalau tak caya boleh try sendiri.. hahaha.
*dalam baik tu mesti ada yang buruk jugak kan.. semua benda tak sempurna termasuk la aku ni. hehe.. terima kasih ek sebab sudi baca. kalau ada komen silakan la..

    Aktiviti Menghilangkan Suara

           Assalamualaikum .. cerita ni masih fresh lagi sebab aku baru lalui tadi (pukul 10.30 p.m sampai pukul 3.30 a.m) . so ini la first time aku post cerita yang masih fresh, so excited ! hehehe..

           Ok camni, hari ni besday my sweetie, so dia ajak aku pergi rumah dia di mengkuang sebab dia ada buat makan2 sikit. lepas tolong emak aku di kedai, aku pergi la rumah dia, masa tu dalam pukul 10.30 malam juga la. agak lewat tapi dia kata datang la sebab orang yang ada kat rumah dia pun ramai lagi. bila dah sampai, dia jamu aku nasi goreng, satay, sotong bakar, dan air. alhamdulillah, kenyang perut aku.. hehe.

           Lepas habis makan semua, aku duduk sembang dulu dengan kawan2 yang ada.. kebanyakannya junior aku. tengah rancak dok bersembang, kak sweetie aku ajak pergi KARAOKE, aku terkejut gak. sebab dah malam kan, aku fikir balik, "hampa tak mengantuk ka? dasyat2.." . pastu lepas kul 12.30 a.m kami pun bertolak pi tempat karaoke kat area Sunway Carnival Mall, Seberang Jaya.(bertolak lambat sebab nak tunggu abang ki balik dulu, abang ki ni abang ipar kepada sweetie aku)..ok2, dah sampai abang ki terus book satu bilik untuk kami semua. semua sekali yang pergi 10 orang, 5 lelaki 5 perempuan.. 

             Masa dok dengar depa kusyuk menyanyi, aku pun pilih la lagu yang aku berkenan.. Aizat - Kau Aku. lagu ni memang tak pernah miss la kalau aku pergi karaoke mana2 tempat pun. hahaha.. bila time aku sampai, aku nyanyi memang feeling gila.. tak tau la nak kata cam mana, agak teruk la.. tapi, no komen okeh.. erm, second choice aku lagu Hijau Daun - Suaraku Berharap , lagu lama kan, tapi bagi aku best, so aku hantam je la.. kami duduk kat situ sampai pukul 3.00 a.m jugak la. ( 2 jam menyanyi, hahaha.. ). pastu habis kami terus balik, tapi masa balik tu memang rasa gila tekak sakit. nak cakap pun tak keluar suara.. hahaha. memang enjoy gila, walaupun mengantuk tapi masih enjoy.  :D

    *sorry la takde gambar sebagai sumber tambahan, kalau ada nanti aku up-to-date ek. teruskan membaca story dalam blog aku dan happy2 selalu ! 

    Friday, 30 September 2011

    Sawah Padi

             Assalamualaikum, hari ni aku nak bercerita pasal aktiviti yang aku selalu buat time aku free. Tak lain tak bukan pergi ronda sambil menghayati betapa cantiknya pemandangan kat sawah padi time waktu petang. Kebetulan masa aku free tu, adik bongsu aku yang berasal dari KL pun ada jugak. Dalam lingkungan pukul 5.30 p.m, adik bongsu aku ajak pergi ronda sebab dia boring sangat asyik duduk dalam rumah ja. Aku pun cepat2 start motor terus bawak dia pergi area kampung seberang jalan..  aku tinggal di Mukim 20, tempat yang aku pergi ronda tu Mukim 5. Dekat saja, naik basikal pun sampai.. haha. Ok2, bila dah sampai kami berhenti dulu sebab masa tu orang yang lalu lalang sikit saja. Sempat la kami snap2 apa yang patut. Dekat bawah ni saya letak hasil2 yang dah saya snap. Harap enjoy..

















    *Thanks sebab sudi baca.. :D

    Thursday, 29 September 2011

    Cerita Sedih?

    Hai semua.. sebelum terlupa, aku nak gitau sikit.. cerita-cerita yang aku tulis dan post dalam blog ni kebanyakannya memori lama aku. So jangan pening2 pulak ek.. aku bukan apa, baru buat blog kan.. aku tulis ni pun sebab takmau bagi memori lama hilang macam tu ja.
                    Oke2, kali ni aku nak imbas kembali memori hari ulangtahun kelahiran aku yang ke-19, iaitu pada 18 mei 2011 yang dah lalu. Kejadian ni jadi time cuti semester kedua aku.. dalam bulan mei jugak la. Disebabkan cuti yang agak panjang dan aku duduk melepak ja dalam rumah, aku ambil keputusan nak ikut mak ndak aku pergi KL sebab nak hantar Kak Hazirah, sepupu aku balik asrama. Kebetulan masa aku ikut depa pi KL, tok aku ikut sekali dan tarikh pun hampir2 ja dengan besday aku.
                    Nak dipendekkan cerita, bila dah sampai sana.. kami tinggal dekat rumah flat yang mak ndak aku beli (tapi dua hari sebelum tu tidur dekat rumah pak njang aku dulu, area taman melawati, Gombak). Rumah yang mak ndak aku beli tu nak bagi sewa kat student ipta atau ipts yang terdekat.. jadi, sebelum nak bagi sewa mesti la kena cantik dulu kan. So mak ndak aku pun panggil la tukang rumah suruh perbaik apa yang patut.. tukang ni dipanggil sebab cadangan pak njang aku (untuk maklumat semua, pak njang aku ni orang lama dekat KL. Jadi pandai2 la dia nak cari tukang rumah kan.. hehe). Disebabkan aku duduk melepak ja, mak ndak aku suruh la aku PELAWA (bagi cantik) rumah dia. Hurm.. nak tak nak kena la buat kan sebab aku duduk free. Hahaha.. keja yang aku buat macam cat pintu grill dan cat kayu. Tak berapa ingat la sebab dah lama kan.. aku tulis pun sebab ingat sikit ja ni. Huhu..
                    Pada hari rabu (18 / 5 / 2011), aku disuruh buat kerja lagi.. sedih aku. Aku dah bagitau hari tu harijadi aku tapi semua orang tak kisah pun, tok aku pun buat ‘derk’ ja, sepupu aku sibuk study, mak ndak aku pulak sibuk jahit tirai.. dari pagi sampai malam aku dok sedih ja, lepas maghrib aku tak sengaja menangis kot sebab sedih sangat2. Apa la nasib aku kan.. tadak sapa pun nak celebrate besday aku. Pastu keesokan hari lak, aku jadi bebal.. aku endah tak endah ja bila sembang dengan depa semua. Biar la aku sorang ja yang pendam rasa sedih tu.. tapi dalam pahit tu, ada juga manisnya.. sebab mak aku, Faridah bt Yahya dah hantar mesej untuk wish besday aku (sebelum pukul 12 tengah malam pulak tu). Alasan dia dah mengantuk dan tak larat nak tunggu sampai pukul 12. Hahaha.. macam2 la mak aku ni. Aku boleh senyum tawar ja masa tu.. sob3. Lepas tu kawan2 lama pulak wish.. terima kasih banyak2 tau.
                    Kalau tak silap aku tinggal fesbuk seminggu kot, time besday aku pun aku tak on9 sebab dalam rumah mak ndak aku tu tadak internet. Almaklum la baru beli kan.. lepas sampai rumah (Kubang Semang, Pulau Pinang) masa hujung minggu tu, kalau tak silap hari sabtu petang.. aku terus on9. Ramai orang yang wish dalam fesbuk.. thanks semua. Aku just like je la sebab hati dah tawar kan.. hurm, sampai sekarang aku tak celebrate besday aku pun. Kalau ada sapa2 yang nak celebrate dengan aku tu boleh la.. celebrate bila2 pun tak pa kan. Kecik2 pun tak kesah..Hehe.. ok la, takat ni saja cerita agak sedih dari aku (sedih campur happy, taktau pasaipa.. haha).. nanti aku tulis cerita seronok pulak ek. Hehe.. k bye.


    Gila - Gila Game

    Apa khabar semua? Sihat? Dah makan? Dah solat? Alhamdulillah.. baiklah, sekarang ni aku nak merapu pasal apa yang aku selalu buat tiap-tiap hari. Dah bersedia? Bagus2.. ok jom baca cerita bawah ni.
                Minat main game ni mula subur dalam jiwa aku masa aku mula2 masuk uitm permatang pauh. Ye la kan, kebanyakan kawan aku semuanya terer main game.. mesti la aku jeles. Hehehe..ok2, minat memang dah ada tapi laptop pula tak ada. So aku pendam la perasaan tu hampir setahun.. tapi sekarang alhamdulillah, aku dah ada laptop sendiri.. berkat kesabaran aku, akhirnya aku dapat jugak beli laptop sendiri.. erm, aku beli laptop ni dekat area Megamall,perai.. kalau sapa yang tak tahu tu diam sudah la. Hahaha..
    Assassins Creed Brotherhood
                Dengan pembelian yang amat bermakna tu, aku terus amik game dari kawan aku.. kebanyakan depa ada game yang aku berkenan. Lega hati sebab tak payah download.. kalau download kena tunggu dalam masa seminggu sebab kelajuan internet rumah aku ‘biasa’ saja. Dalam banyak2 game, aku paling suka game buatan Ubisoft Montreal iaitu Assassins Creed Brotherhood. Aku cukup suka main game ni sebab watak utama dia seorang pembunuh upahan lagenda, Ezio Auditore da Firenze (tak tau la wujud betoi2 atau tak..hehe).  Kalau nak suruh ulas nanti tak larat baca kot sebab game ni femes di seluruh dunia. Dasyat kan? Hehehe.. dengan kelengkapan armor + senjata dia yang pelbagai menambahkan lagi semangat aku untuk main game tu. Kalau diikutkan game Brotherhood ni keluaran ketiga dari Ubisoft, jadi aku tekad nak main keluaran pertama dan kedua. Cari dalam internet akhirnya aku jumpa keluaran yang kedua, terus aku download.. aku ambil masa dalam 4 hari juga la nak download semua file dia, nama official yang no 2 ni Assassins Creed II. Style kan? Hehe.. yang no 2 ni unik sikit sebab dia ada banyak peta, yang no tiga pulak ada satu ja tapi besar. Lebih kurang besar satu negara.. hurm.
    Assassins Creed II




    Assassins Creed
          Keluaran yang pertama aku tak boleh download dari internet, sebab depa dah delete kot. so aku minta dari kezen aku.. abang zahid. Dia ni pun hantu game jugak. Hahaha.. keluaran pertama ni tak berapa best sangat sebab agak complicated, tambahan pula jalan cerita dia yang serabut. Pening juga bila nak main.. sekarang ni aku dok tunggu keluaran yang keempat, Assassins Creed Revelations. Insyaallah keluar 15 November nanti. Yang aku paham pasal keluaran ni, ia keluaran yang terakhir dan yang paling best. Sebab ada kelengkapan senjata yang baru dan jalan cerita yang menarik. Aku pun tak reti nak terang panjang dah.. kalau sapa yang nak maklumat lanjut pasal game yang aku main ni boleh la cari dalam youtube ek. Komfem ada.. selain dari game kat atas,aku main game lain jugak,contohnya prince of persia,mini ninja, avatar the game, COD, dan tak lupa ANGRY BIRD.hahahaha.. oke la,stakat ni dulu ye.. nanti sambung lain.babai..

    Ni yang last skali, final chapter, tak sabar nak main ! hehehe..